Terug in de tijd met het korset.

korset

Ja, je leest het goed. Dit is geen blog over de middeleeuwen, over vrouwen die zich in loeistrakke lappen wikkelsen voor ze een hoepeljurk aandeden, dit is een blog over het hedendaagse modebeeld en dan speciaal over het korset .

Kardashian modeicoon.

Kim Kardashian, de Amerikaanse celebrity vooral bekend om haar gigantische achterwerk, begon met de trend om korsetten terug te brengen in het modebeeld. Zo was zij erg veel bezig met het terugbrengen van het zandloper figuur, wat volgens haar het meest vrouwelijke figuur ter wereld is. Dit kenmerkt zich door vollere borsten en heupen, en een smalle taille.
Zij hield haar taille zo smal, door te trainen met een ‘waist trainer’, een strak korset van elastisch materiaal, en verstelbare haakjes. Soms waren deze van klittenband gemaakt. Het idee was om deze acht uur per dag te dragen, om zo je lichaam te ‘trainen’. Onder de waist trainer zou je zweten en afvallen, plus je lichaam zou deze vorm aannemen. Uiteindelijk begon zij zelfs haar eigen lijn in waist trainers. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt je taille smaller, en kun je de haakjes of het klittenband weer aanpassen. Dit allemaal om het ideale figuur te bewerkstelligen.

Wat is het ideale figuur?

Dit wisselt natuurlijk van periode tot periode, en ook verschilt dit per nationaliteit. In de Westerse landen was het ideaalbeeld altijd een wat vollere vrouw, met ronde heupen, denk aan Marilyn Monroe. In de jaren 90 veranderde dit in het graatmagere ideaal, dunne vrouwen met sleutelbenen en platte buiken, zoals Kate Moss. Tegenwoordig verschuift het ‘slanke’ ideaalbeeld langzaamaan terug naar wat voller, en vooral; wat vrouwelijker. Curves worden meer toegejuicht, billen hoeven niet meer klein te zijn (weet je nog de bekende uitspraak; “Schat, lijken mijn billen dik hierin?” Het ideale antwoord op die vraag zou nu zijn: “Ja!”) en er is zelfs een woord voor vollere benen, billen, en borsten, met een slankere taille: Thickness. Vooral overgevlogen uit de Amerikaanse rapscene, zijn ook de vrouwen in Nederland bezig met billen en benen. Er wordt volop gesquat, en gesport.

Korsetten zijn back!

Met de komst van de waist trainers en het veranderen van het ideaalbeeld, zijn korsetten niet alleen meer een undergarment voor onder je jurk. Korsetten worden ook meer gezien als onderdeel ván de jurk (kijk naar Chanel) en natuurlijk voor sexy outfitjes in de slaapkamer. Korsetten worden zelfs gedragen door figuurschaatsers! Een korset accentueert de borsten, en houdt de buik in. Je lijkt er slanker in, met meer een zandloper figuur. Korsetten werden vroeger geregen met lint, maar daar hebben we geen tijd meer voor. Klittenband of haakjes zijn voldoende! Koop snel je eigen korset en doe mee met de trends.