3 Zaken waar je op moet letten als ondernemer

Ben jij ondernemer? Heerlijk! Er gaat immers niets boven de vrijheid van het zelfstandige leven. Jij bent je eigen baas, en je bent aan niemand iets verschuldigd behalve aan jezelf. Jij maakt je eigen planning en kiest welke klussen je aanneemt. Maar al die vrijheid brengt ook een enorme verantwoordelijkheid met zich mee: je moet het immers allemaal zelf doen! In deze blog bespreken we 3 zaken waar elke ondernemer wel eens tegen aan loopt of rekening mee moet houden.

Klantcontact

Als ondernemer ben jij je eigen marketing, salesteam en management in een! Ja, dat is nogal wat. Jij bent in je eentje verantwoordelijk voor elke stap in het werkproces. Jij bent degene die je klanten binnenhaalt, hen moet overtuigen van je kunnen, het gewenste eindresultaat moet opleveren en dan ook nog moet zorgen dat de rekeningen betaald worden. Goed klantcontact is hierbij cruciaal: elke ondernemer is daarmee netwerker. Besteed hier daarom aandacht aan: onderhoud het contact met bestaande klanten, en ga geregeld op zoek naar nieuwe, potentiele klanten. Beurzen en evenementen zijn hier een goede plek voor. Zorg dat je representatief en betrouwbaar voor de dag komt. Een verzorgd uiterlijk en zorgvuldig gekozen kleding dragen hieraan bij, en bijvoorbeeld ook de auto waarin jij rijdt. Een Volvo S40 is bijvoorbeeld een goede keus.

Opdrachten

In lijn met het kopjes hierboven, jij bent als ondernemer verantwoordelijk voor je financiële plaatje. Komt er wel genoeg geld op de plank om in je kosten te kunnen voorzien? En je wilt toch ook een beetje aangenaam leven. Zorg daarom dat jij je inkomsten op orde hebt. Maak een duidelijk overzicht hoeveel geld je waarvandaan en wanneer kunt verwachten. Kijk ook vooruit; welk project loopt wanneer af? Zorg dan dat je dat project kan vervangen door een project van dezelfde omvang, of twee kleinere projectjes die samen even veel waard zijn.

Vrije tijd

Als ondernemer ben je baas van je eigen tijd. Heerlijk, zouden veel mensen zeggen. Maar als ik zo eens om mee heen kijk naar de andere ondernemers die ik ken, weet ik dat dit minder rooskleurig uitpakt dan je zou denken. Veel ondernemers zijn namelijk ambitieus en zetten zich met hart en ziel in voor hun zaak. Stoppen met werken, omdat het richting vijf uur gaat? Ik dacht het niet! Ondernemers kennen geen 9 tot 5 mentaliteit, en ook weekenden zijn niet per definitie vrij. Houd hier goed oog op en voorkom dat je alleen maar aan het werk bent. Ontspanning is minstens net zo belangrijk als inspanning, en het een kan niet zonder het ander. Gun jezelf ook eens een vrij moment om lekker bij te komen en te ontspannen.