Een sieraden studio bouwen

Ongeveer twee jaar geleden kreeg ik een relatie met een meisje dat sieraden ontwerp had gestudeerd aan de kunstschool. De relatie verliep erg goed en uiteindelijk gingen we dan ook samenwonen in Amsterdam in een mooi appartement. Aangezien mijn vriendin een eigen bedrijfje wilde opzetten als sieraden ontwerper besloot ze al snel dat we in ons nieuwe appartement in de lege kamer een kleine ontwerp studio gingen bouwen. Dit leek mij een heel leuk project en vandaar dat ik besloot om hier mee te helpen. In dit artikel wil ik het proces bespreken hoe we een sieraden studio in ons appartement in Amsterdam bouwden. Het is namelijk een proces dat voor elk soort kunststudio gebruikt kan worden.

Het eerste wat we natuurlijk moesten regelen waren de machines die mijn vriendin nodig had om haar werk te kunnen doen. Aangezien bij sieraden ontwerpen er met metalen moet worden gewerkt die moeten worden gesmolten en geslepen heb je daarvoor bepaalde apparatuur nodig. Aangezien wij in Amsterdam wonen hebben we geen eigen auto, we doen alles met het openbaar vervoer of de fiets dus dat maakt het vervoeren van grote machines lastig. Daarom kozen we ervoor om steekwagen te gebruiken voor het vervoeren van de machines.

Interieur

Natuurlijk is ook de inrichting en het interieur van de studio belangrijk. Je wilt niet alleen een gezellige plek waar het fijn is om te werken maar ook dat de studio functioneel is en je overal gemakkelijk bij kunt. We kozen voor warme verlichting met een dimfunctie zodat altijd genoeg licht heb maar het niet felle tl-lampen zijn die voor een ongezellige sfeer zorgen. Op deze manier kun je er namelijk wel lang blijven werken.

Klein bedrijfje

Mijn vriendin maakt dan ook veel gebruik van de studio en is dagelijks een paar uur aan het werk om sieraden te ontwerpen en maken. Het mooie is dat ikzelf in de marketing werk en dus haar help om haar sieraden te verkopen en te promoten. Op deze manier begint het al een aardig inkomen te worden en het doel is natuurlijk dan ook om er een fulltime business van te maken. Natuurlijk heb je bij sieraden wel het nadeel dat je veel investeert in de materialen. En ook de machines waren niet goedkoop. Gelukkig kun je met een goed ontworpen studio jarenlang mee en op deze manier kun je er heel veel plezier van hebben. Hetzelfde geld natuurlijk ook voor een ander soort creatieve studio zoals een houtbewerking studio of een schilder atelier.