Een grote of kleine tafel met kerst?

Als het goed is, begint het kerstgevoel nu al wel een beetje te komen. Met kerst heb ik altijd het idee dat je het of helemaal fantastisch vindt, of je vindt het overdreven en je houdt er niet zo van. Meestal zit er niet zoveel tussen in. Toch heb ik het idee dat zelfs de mensen die er niet van houden wel naar vrienden of familie gaan om gezellig samen te zijn. Daarom moet ik er ook dit jaar waarschijnlijk weer aan geloven. Gelukkig heb ik een kerstdag 'vrij'. De andere moet er gezamelijk gegeten worden. 

Waar vindt het plaats?

Dat is meestal de vraag die veel mensen bezig houdt. Een aantal jaren was het bij ons thuis omdat we een grote eethoek hadden en genoeg ruimte voor de gasten. Inmiddels heb ik die verruild voor een kleine eethoek. Dit heb ik afgelopen zomer heel bewust gedaan. Ik vond die grote eethoek veel te onpersoonlijk en ongezellig. Daarbij nam het vooral veel ruimte in beslag en werd hij alleen volledig gebruikt met kerst als echt iedereen aanwezig was. Zelf ben ik enorm tevreden met het resultaat en had ik het eigenlijk veel eerder moeten doen. Nu is er daardoor dus wel een klein 'probleem' ontstaan. We kunnen niet meer met zijn alleen bij ons eten zonder een extra tafel en stoelen te regelen.

Oplossing

Nu zijn er natuurlijk genoeg oplossingen te bedenken. Zoals ik hierboven al had gezegd, kan je er heel simpel een extra tafel bij zetten. Toch geeft dat niet het gevoel van zo'n grote tafel waar je met z'n alleen aan kan zitten. Daarom hebben we verder nagedacht wie er onder ons bezoek nog wel zo'n grote tafel in huis heeft staan. Wat bleek, er waren genoeg mensen die er een hadden. Toch komt nu een beetje de aap uit de mouw omdat nu blijkt dat niet iedereen er zin in heeft om zoveel mensen te eten te krijgen. Maar omdat wij het al zoveel jaren hebben gedaan, hebben we inmiddels toch wel wat recht van spreken gekregen. Dit houdt in dat het dit jaar in ieder geval niet bij ons thuis is. Waar het dan wel is, dat weten we nog niet precies. Dat moet echt nog even worden 'uitgevochten' door de mensen met een grote tafel in huis. Het maakt ons niet uit waar we naar toe moeten.

Hoe vier jij je kerst? Is zo'n grote tafel dan ook belangrijk of kijk je naar hele andere dingen?