De kunst van een goed cadeau

In de Zuid-Koreaanse cultuur kan het belang van een goed cadeau nauwelijks worden overdreven. Of het nu een zakelijke relatie betreft of een relatie uit familiaire of kennisenkring, Zuid-Koreanen besteden veel tijd en vooral geld om elkaar met een mooi geschenk te verrassen. In de praktijk komt het vaak neer op drank of sigaren voor de mannen en parfum voor de vrouwen. Dit is niet heel creatief, maar het is wel erg belangrijk dat het geschenk in een fraaie verpakking wordt gepresenteerd en dat men aan het merk kan zien dat er geld aan is besteed. Dit wordt namelijk uitvoerig door de ontvanger geanalyseerd. Aan de prijs van het cadeau leiden Zuid-Koreanen af hoe belangrijk je de relatie vindt die je met hen hebt.

Wat we kunnen leren van de Zuid-Koreanen

In Nederland zijn we een stuk nuchterder dan de Zuid-Koreanen, en misschien is dat maar goed ook. Voor ons is de prijs niet zo belangrijk in het geven of ontvangen van een cadeau. Toch kunnen we misschien wel wat leren van onze Koreaanse vrienden. Namelijk dat een cadeau heel goed kan zijn in het vertellen hoe belangrijk een bepaalde relatie voor je is. Niet per se beter dan dat woorden dat kunnen, maar wel op een andere manier. Met woorden is het een heel karwei om alle ingewikkelde kluwen van gevoelens en gedachten te ontwarren en te verpakken in een geschreven, gezongen of vertelde boodschap. Met het geven van een cadeau heb je dat gedoe niet. De boodschap is een stuk eenvoudiger. Woordeloos zegt het geven van een cadeau iets als: ik waardeer je. Als zakenrelatie, moeder, vriend, geliefde, vage bekende of wat dan ook.

Wat is een goed cadeau?

Ook in het kiezen van een goed cadeau kunnen we prima met een schuin oog naar de Koreanen kijken. Het hoeft geen heel origineel cadeau te zijn, maar het is wel leuk als het iets origineels aan zit. Drank voor iemand die drinkt is bijvoorbeeld een prima cadeau. Als je een drank wil geven, geef dan bijvoorbeeld een mooie fles gin met een stel glazen of een paar mooie flesjes tonic erbij. Bij Charles.nl Geschenken wordt er hiervan een hele mooie set verkocht. Drinkt iemand geen alcohol? Een fraaie fles olijfolie is ook een veilig en leuk geschenk. Ook voor olijfolie zijn er allerlei uitvoeringen in de verkoop, met bijvoorbeeld een mooie beschildering op de fles. Met de feestdagen op komst heb je na het lezen van deze blog hopelijk wat inspiratie opgedaan!