Sierbestrating geeft uw tuin de uitstraling die u wilt.

sierbestrating

Op het gebied van sierbestrating voor de tuin is tegenwoordig echt bijna alles mogelijk. Het aanbod loopt uiteen van allerlei soorten en kleuren tot velerlei materialen naar allerlei vormen van steen. Was het tuinpad vroeger eenvoudig een rijtje straattegels van het hek naar de voor- of achterdeur, vandaag de dag is het assortiment op het gebied van sierbestrating duizelingwekkend groot. Het beroemde spreekwoord door de bomen het bos niet meer zien zou zelfs goed van toepassing kunnen zijn, maar deze blog probeert u wat te leiden door het ondoorzichtige woud van sierbestrating.

Uw persoonlijke tuin

Allereerst moet u bekijken wat u wilt met uw tuin en wat uw tuin eigenlijk voor eigenschappen bezit voordat u daadwerkelijk gaat bepalen welke sierbestrating u kiest. Daarmee bedoel ik is het een kleine tuin of niet, welke planten staan er in en grenzen er muren aan. Bij die muren moet u kijken welke kleur steen er bij zou passen. Bij de grootte van de tuin moet u oppassen. Een kleine tuin kan het best grote tegels hebben, anders lijkt de tuin nog kleiner. Staan er qua planten klassieke bijvoorbeeld rozen dan verlangen die een romantisch soort sierbestrating zoals kleine keitjes of klinkers, al dan niet rond gelegd. Andere planten kunnen misschien beter matchen met grind of grindtegels. Erg populair zijn tegenwoordig de grote betontegels. Maar zij kunnen met nat weer glad worden, dus bezint er u hieraan begint. Keitjes komen er in twee maten, klein en groot. Maar de kleuren kunnen meer verschillen. Grijs, bruin, oker, dat zijn de keuzes. Welke sierbestrating past het best bij uw persoonlijke tuin?

Verschil in tegels

De materialen voor de sierbestrating waaruit u zoal kunt kiezen zijn gebakken steen (de klinker), beton, antraciet, beton met een laagje antraciet en natuursteen. De beton -en natuurtegels hebben afmetingen van 60 x 30 of 60 x 60 en kunnen zoals dat heet in wildverband gelegd worden, dat betekent dat er van dezelfde soort een afgewisselde maat door elkaar heen wordt gelegd. Een beetje wild dus. Ook een heel mooie steen vind ik persoonlijk de getrommelde vierkante steen genaamd tambour en dan in de kleur rood. Dat is net alsof je in de oudheid gestapt bent, want het effect wat getrommeld heeft op de steen is veroudering. Afmeting is kleiner dan tegels, namelijk 15 x 30 of 20 x 30 cm. In mijn tuin die wat aan de kleine kant is, zou een afwisseling van grote natuurstenen en klinkers, al dan niet bezand of getrommeld een mooi effect geven. Dan moet ik nog wel even over de prijs nadenken, want natuursteen is niet de goedkoopste sierbestrating die er is.