Plinten matchen aan een laminaatvloer

laminaatvloer

Na je uren kapot te hebben gestaard op verschillende soorten vloeren heb je eindelijk een keuze gemaakt. Je hebt een mooie laminaatvloer uitgekozen voor jouw nieuwe woning en net wanneer je denkt dat alle ellende voorbij is, moet je ook nog plinten uitkiezen. Kies geen willekeurige plint uit “om er maar gewoon van af te zijn”! Het zou toch zonde zijn als je een weloverwogen keuze hebt gemaakt voor de laminaatvloer, maar de plinten het vervolgen verpesten.

Plakplinten op de laminaatvloer

Kies voor de plakplinten als je een gat hebt op te vullen tussen de laminaatvloer en de wand. De plakplint dekt deze ruimte namelijk af. Omdat de plakplint aan de achterkant scherp zijn en daardoor strak tegen de muur kunnen worden gezet, zul je niets meer zien van het gat tussen de laminaatvloer en de wand. Bijkomend voordeel van de plakplinten is dat het laminaat de ruimte krijgt om uit te zetten en te krimpen.

Overzetplinten

Overzetplinten zijn handig vanwege de ruimte die zij aan de achterkant hebben. Hierdoor kun je namelijk deze plinten over een bestaande plint heen plaatsen. Dat scheelt dan weer heel wat sloopwerk! Bovendien zijn deze plinten een enorme uitkomst als je veel snoeren en stekkers langs jouw laminaatvloer hebt lopen. Deze kun je dan verbergen in de ruimte aan de achterkant van de plint. De overzetplinten zijn vanwege deze ruimte in de achterkant over het algemeen hogere plinten. Je kunt natuurlijk zelf kiezen tussen kleuren, stijlen en afmetingen.

Muurplinten

Muurplinten zijn hoge plinten die, zoals de naam al verklapt, tegen de muur worden geplaatst. Het bedekt zo min mogelijk van jouw mooie laminaatvloer en het oogt vaak een stuk moderner in jouw woning dan de plakplint of de overzetplint. Ook bij de muurplinten kan een kabelgoot worden gemaakt, om snoeren en stekkers langs jouw laminaatvloer te kunnen verbergen. Los van de chique uitstraling van een muurplint, is een groot voordeel dat deze plinten minder beschadigd raken bij het stofzuigen van jouw vloeren.

Kleur en afmetingen

Nu je een keuze hebt gemaakt in de soort plint, komt de keuze voor de kleur en de afmetingen aan bod. Het is natuurlijk een hele persoonlijke keuze. Sommigen vinden plinten lelijk en zullen deze zo veel mogelijk onzichtbaar willen hebben. Het is dan handig om voor een smalle plakplint te gaan in dezelfde kleur als het laminaat. Zo zullen de plinten vrijwel niet opvallen.

Zelf ben ik van mening dat plinten juist gebruikt moeten worden om de kleuren van de muur en laminaatvloer te benadrukken. Zo kun je bij een gemengde grijze laminaatvloer en strak witte muren kiezen voor een donkergrijze, hoge muurplint. Deze zal in het oog springen en het contrast tussen de vloer en de muren benadrukken. Bovendien is rijs een veilige kleur: deze wordt niet zo snel vies bij het dweilen van de vloeren.