Hoe werkt een chlamydia test?

Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met de nadelen van onveilige seks. Er kan altijd iets misgaan of vergeten worden en dan moet je zorgen dat je weet wat je te doen staat. Om verdere schade te voorkomen natuurlijk. Zo heb je bij onbeschermde seks kans op een seksueel overdraagbare aandoening of is er in het geval van seks tussen man en vrouw kans op een zwangerschap. In deze blog vertel ik je vooral over die eerste kans. Lees je mee?

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Het kan iedereen gebruiken, zelfs de meest oplettende persoon kan een ongeluk overkomen. Misschien ben je het condoom of je pil een keer vergeten of is het condoom gescheurd. Tja, dan ben je niet meer veilig. Om een zwangerschap tegen te gaan, dien je zo snel mogelijk een zogenaamde morning-after pil in te nemen. Daarnaast is het handig om drie weken na de gemeenschap een zwangerschapstest te doen om de situatie volledig uit en af te sluiten. Ook in het geval van een gescheurd condoom ben je niet meer beschermd tegen soa’s.

Langs de dokter

In Nederland is de zorg over het algemeen goed geregeld en kan je dus ook met je ongemakken even langs de huisarts. Ken je je bedpartner goed, dan weet je wellicht iets van zijn of haar seksuele gezondheid af. Maar als dat niet zo is, is het handig om je te laten testen. Ongeacht of je klachten hebt. De meeste soa’s geven namelijk geen directe klachten maar kunnen op de lange termijn wel heel ernstig worden. Als je wel klachten hebt, is de nood om te testen groter.

Zelf zo gedaan

De klachten die kunnen ontstaan na een vrijpartij kunnen je enorm ongemakkelijk laten voelen en wellicht herken je ze van een vorige keer. Veel mensen voelen zich om die redenen dan ook niet op hun gemak om langs de huisarts te gaan. Gelukkig is de technologie tegenwoordig al zo ver dat je ook, bijvoorbeeld, een chlamydia test thuis kan doen. Hoe werkt een chlamydia test dan? Dat is heel simpel en staat in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Jij stuurt het testmateriaal op en in een laboratorium wordt het onderzocht. Let wel op, er is een chlamydia test vrouw en een test voor mannen.

Onthoud: voorkomen is beter dan genezen. Maar als er onverhoopt iets misgaat, kan dat ook weer zo gevonden en opgelost worden. Dan kan je met een gerust hart weer veilig verder.